Oplossend vermogen en veerkracht vergroten in de wijk
Wat
Koppie Oplos, ook wel ‘Oploskoffie’, is ons nieuwste initiatief en nog volop in ontwikkeling. Maar broodnodig. Een inspirerende ontmoetingsplek in de wijk als basis. Met natuurlijk heerlijke koffie. Geen gewoon koffietentje. Maar een plek van ontmoeting, inspiratie en verbinding. Zowel fysiek als digitaal. Vragen, problemen of ideeën die leven in de buurt, worden gedeeld en gezamenlijk opgepakt. Doel is ook echt oplossen, maar in de praktijk blijkt elkaar kennen en oppákken een grote stap vooruit en blijkt dan al tot grote veranderingen te kunnen leiden.
Hoe
Koppie Oplos biedt zelf geen oplossingen, maar vergroot het oplossend vermogen van de gemeenschap. Koppie Oplos brengt vragen, mensen en middelen samen:
- Door buurtbewoners, maatschappelijke organisaties en ondernemingen die aan een specifieke vraag willen bijdragen, samen te brengen.
- Door inspirerende voorbeelden en praktische oplossingen uit andere culturen of steden te delen.
- Door handige hulpmiddelen en methodieken in te zetten, zoals de ronde tafel-methodiek, waarmee je constructief en in dialoog komt tot echte oplossingen. En niet tegenover elkaar komt te staan.
Wat kan Koppie Oplos voor jouw wijk of buurt betekenen?
- Een vraagstuk aanpakken
Doordat je je vraag, probleem of idee op de vraag- (en klaag-) muur van Koppie Oplos bekend maakt. Samen met jou bereiden we het voor en pakken deze gezamenlijk in een ‘Oploscafé’ op. Denk aan: de toename van daklozen in je straat of je wilt een deelauto of je wilt een sociale onderneming opstarten, maar weet niet hoe. - Zelf bijdragen
Jij kunt van betekenis zijn in tijd of middelen voor (het komen tot) een oplossing voor een specifieke vraag. Bijvoorbeeld door een keer twee uur deel te nemen aan een ‘Oploscafé’ bij Koppie Oplos en mee te denken aan een oplossing. Of als je liever iets doet: door één van de acties op te pakken die nodig zijn voor de oplossing, zoals een plantenbak timmeren of het geven van een training. - Delen van succesverhalen
Door kennis te nemen van waardevolle praktijkvoorbeelden en oplossingen uit je eigen buurt en uit andere buurten die te vinden zijn bij Koppie Oplos (in het magazine, op de website of doordat een buurtbewoner op de zeepkist zijn verhaal deelt). Zo hoor je bijvoorbeeld over de ‘ongenode gast-aanpak’ uit Rotterdam, waarmee de overlast verminderd is van dakloze mensen. Of van Lekkergeven.nl dat zich inzet voor een beter bestaan voor economische daklozen. - Inspiratie opdoen
Inspirerende verhalen vanuit andere landen en culturen. Hoe kom je bijvoorbeeld volgens het Zuid-Afrikaanse Ubuntu tot een oplossing van een probleem? Hoe nemen inheemse volkeren besluiten over veranderingen in hun gemeenschap?
Uitgelicht
Bijzonder onderdeel is het ‘Oploscafé’, een gestructureerde aanpak voor deze vragen of problemen. Hiermee breng je de juiste mensen en middelen samen en komt tot een haalbaar voorstel of besluit. Niet degene die het hardst schreeuwt of de macht heeft, heeft de grootste stem. Iedereen die wil en kan bijdragen, wordt gehoord en kan meedoen. Een ‘Oploscafé’ kunnen we inzetten op een fysieke plaats, zelfs op vaste momenten, of virtueel. Het kan in een wijkcentrum, of in een koffietentje in de buurt of met een bakfiets met koffie die mensen uitnodigt.
Borging
De methodiek is gericht op het praten mét elkaar, in plaats van voor of over groepen mensen. Dat werkt. Is concreet. Blijkt betaalbaar. Resultaat:
- Meer verbindingen in de buurt: doordat inwoner en organisaties elkaar op een laagdrempelige manier ontmoeten, leren kennen, waarderen en vertrouwen.
- Vergroten van het oplossend vermogen waardoor vragen en problemen snel worden opgemerkt, opgepakt en niet uitgroeien tot grotere vraagstukken.
- Vergroten van eigenaarschap en zeggenschap in de buurt: door invloed en middelen te (her-)verdelen en gezamenlijk gelijkwaardig besluiten te nemen komen we tot werkelijke transformatie.
Waarom is het nodig?
Koppie Oplos is een sterk middel in een maatschappij die kampt met klimaatcrisis, dubbele vergrijzing, een krappe arbeidsmarkt en toenemende zorg. Dat kunnen instanties niet alleen. Als samenleving hebben we een enorme veerkracht, maar missen we vaak nog de structuur om daar snel en daadkrachtig iets mee doen. Thema’s waarmee we al iets doen zijn onder andere: daklozen, vereenzaming, ouderenzorg en thuis wonen.
Nu beschikbaar
We hebben kant-en-klare Actieplannen klaarliggen voor:
- Het Oploscafé, periodiek te organiseren in een buurt.
- Buurtplatform om digitaal draagvlak groot te houden en thema’s levend.
- Schepje er bovenop voor donaties particulier en via ondernemers in de buurt
- Koppie Oplos als inspirerende ontmoetingsplek voor borging en duurzame verbinding in de wijk.
Ook interesse?
De methodiek en organisatie van Koppie Oplos zijn gebaseerd op onze jarenlange ervaring met de Ronde Tafel Methode. De grote kracht zit in de eenvoud. Het aansprekende in het feit dat mensen en mogelijkheden weer voorop staan. En door de principes van gelijkwaardigheid en dialoog toe te passen, komen er daadkracht en inspiratie vrij. Die ervoor zorgen dat wij de bal snel laten rollen, waardoor de vooruitgang zichtbaar wordt. En meer en meer mensen zich aansluiten in plaats van dat een leuk initiatief zachtjes uitdooft.
Zelf ook een idee? Initiatief? Of meer zeggenschap en participatie in de wijk nodig?