Zorgzame Buurt Soesterkwartier

“We willen omzien naar elkaar en ’t liefst blijven wonen in onze buurt”

Zelf- en samenredzaamheid versnellen en borgen met buurtbewoners en professionals uit de wijk.

Wat

In Amersfoort zijn we onlangs begonnen in het Soesterkwartier: een wijk met 12.000 inwoners die bekend staat als gezellige arbeiderswijk met vele generaties en een sterke wijkbeleving. De oudere bewoners willen graag blijven wonen in hun wijk. De welzijnsorganisatie, gemeente, de 1e lijn en ouderenzorgaanbieders zien een uitdaging met de toenemende vergrijzing en gebrek aan professionals. Het doel is een Zorgzame Buurt te faciliteren en duurzaam te borgen.

Hoe

In eerste instantie kijken we met buurtbewoners en professionals wat er al is. In deze wijk zijn veel mooie initiatieven en projecten. Alleen zijn ze niet bij iedereen bekend, en soms blijft het bij goede ideeën of is niet de daad- of de menskracht aanwezig om het verder te brengen.
Tegelijk komen er verschillende invloeden en ontwikkelingen naar de wijk van buitenaf. De gemeente is bezig met wijkplannen voor het sociaal domein. De zorgaanbieders met een visie op de eerstelijnszorg. Met hen kijken we wat ondersteunend en wat belemmerend is.

Als procesbegeleider sluit ik aan bij de netwerken en sleutelfiguren die er zijn in de wijk. Zo versterken en verbinden we de initiatieven en samenwerkingen die bijdragen aan de ontwikkeling naar een zorgzame buurt. Zowel op stedelijk, bestuurlijk als operationeel niveau.

Op de achtergrond werken we aan een communicatiestrategie met interventies en middelen gericht op de dialoog over de zorgzame buurt Soesterkwartier. We streven naar een gezamenlijk beeld en maken dat heel concreet. We gaan ook letterlijk de straat op om te praten: ‘Wat is voor jou een zorgzame buurt? Hoe wil jij ouder worden in Soesterkwartier? Wat wil jij bijdragen? Wat kan jij doen?’. Het doel is om te komen tot een sociale infrastructuur, een eco-systeem, waarmee het gezamenlijk zorgen en blijven ontwikkelen in de wijk gestimuleerd en geborgd wordt.

Borging

De Zorgzame Buurt is nog volop in transformatie, waarbij wij als procesbegeleider doen wat nodig is om te versnellen en te borgen. Uiteindelijk willen we afstemming en samenwerking tussen alle betrokken partijen. Op bewoner, wijk en bestuurlijk niveau. Nu al is duidelijk hoe preventief dat werkt, met buren die elkaar helpen, op elkaar letten en veel actief bijdragen. Open staat nog of en hoe buurtbewoners met kennis, advies of extra ondersteuning zo zorgzaam kunnen blijven als de zorg meer gaat vragen. En welke sociale infrastructuur hiervoor dan nodig is. Als deze infrastructuur eenmaal stevig staat, zal het zelfredzaam zijn en eindigt onze rol maar gaat de beweging door. Dat is ons doel.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hier uw project?

Wij brengen de betrokkenheid weer aan tafel.

Praktijkvoorbeelden

Samenwerken?

Sparringpartner, procesversneller of mede-eigenaar nodig?

Voor waardevolle vragen en initiatieven maken wij graag tijd.

Interessante linkjes