Hoe dan wel?
Over de beste bedoelingen geen twijfel. En vaak willen we ook wel hetzelfde. Bij partijen met wie we samenwerken, draait het om de mens. De jongen die zijn draai niet vindt op school. De man die op straat moet slapen. De oudere vrouw die het huis niet meer uit komt. Al die mensen wil je bieden wat nodig is. Daarom ben je een maatschappelijk betrokken bestuurder, leider of ondernemer. De vraag is vaak: hoe dan? Hoe blijf je de mensen om wie het gaat voorop stellen? Hoe zorg je dat je mét en niet tegen elkaar werkt?
Twee vragen
Waar sta je voor? Wat wil jij (of je wijk, organisatie of sector) eigenlijk? Wat wil de jongen, de man, de vrouw?
En welke belemmeringen ervaar je om besluiten te nemen die daar werkelijk aan bijdragen?
De Ja-maar...
Dat lukt niet binnen de bestaande systemen en structuren. De verandering is te groot.
Dat lukt wel als we (denkbeeldig) de wirwar aan regels en het beklemmende web waarin we verstrikt zijn geraakt, los laten. Open kijken. Elkaar opzoeken. Naast elkaar. In dialoog. Met menselijkheid en mogelijkheden voorop. Bij elke stap en het besluit dat we nemen. Dan doen we het samen. Dan wordt het gewoon. En kan het nu.
Wil je een keer sparren of ervaren wat onze aanpak voor jou kan betekenen, neem dan contact op.
“Michelangelo, hoe kom je tot zo’n kloppend beeldhouwwerk?”
“Heel simpel. Ik maak een verbeelding van David in mijn hoofd. Neem een groot stuk marmer en haal alles wat niet David is, weg.”
Onze missie
Een samenleving waar ieder mens ertoe doet
“Zien wat mogelijk is. De schoonheid van mensen weer zichtbaar maken door de systemen en structuren heen. Wij brengen mensen om de ronde tafel. Beslissen samen. Gelijkwaardig. Vanuit hetzelfde verlangen. Daar zit het cruciale punt. En het werkt elke keer weer.”
7 Principes
Verandering, transitie, transformatie: een keer iets anders doen, lukt vaak wel. Maar hoe houden we het vol? Hoe blijven we de stappen zetten die nodig zijn? Ook als we het even niet weten?
Terugkijkend naar de ervaringen van afgelopen jaren herken ik een aantal werkende principes. Ben je hierarchisch of juist plat en zelfsturend georganiseerd? Werk je in de wijk of bij het ministerie? Zit je in een team of groot landelijk netwerk? Je kunt ze toepassen voor elke samenwerking, op elk moment.
Voor elk principe zijn er methodieken en korte workshops beschikbaar.
Richting
Het start met het ontsteken van de vlam: het verlangen. Zodat we van daaruit een richting kiezen vol vuur.
- Iemand vraagt waarom het niet beter kan, of anders. Het verlangen!
- Dan gaan we samen vragen stellen en luisteren. Rondlopen en in gesprek. We schaven bij en geven kleur aan het verlangen. Het beeld wordt zichtbaar. Zoals de verbeelding van David in het hoofd van Michelangelo.
- En elke stap en beslissing die we nemen, houden we langs dit verlangen: het kompas.
Reflectie
Eerst zien wat er is, dan doen: reflectie als reflex. Geen plannen maken of taken verdelen. Niet de wijsheid in pacht, maar open en onbevangen kijken, stilstaan en reflecteren.
- Waar sta je? Waar staat de organisatie of de sector?
- Waar kom je vandaan? Hoe is de situatie ontstaan?
- Welke helpende en belemmerende invloeden zijn er?
- Wat meten we en wat merken we?
Relatie
Oog voor relatie, zodat we mensen samenbrengen die willen bijdragen en gemotiveerd zijn om samen te werken en elkaar te leren kennen.
- Het draait om mensen en niets is krachtiger dan doen wat er voor jou echt toe doet. Dat geeft energie. Dan lijkt het wel vanzelf te gaan.
- Tenminste, als je ook de invloed hebt om er iets mee te doen. Anders wordt het frustrerend.
- En niet ‘omdat het moet’ of ‘zo hoort’ of ‘nou eenmaal zo gaat’. Maar, omdat je het wilt. En omdat het mogelijk is.
- In dialoog leren we van elkaar of we echt hetzelfde willen.
Resultaat
Samenwerken vanuit vertrouwen, omdat we elkaar hebben leren kennen, begrijpen en waarderen.
Het spinnenweb, de springplank, de vruchtbare grond is klaar. Er is een verbeelding van David (het verlangen), er is een steen (zien wat er is) en er zijn beeldhouwers (gemotiveerde mensen). Nu nemen we samen het besluit om te gaan bewegen. Stap voor stap. Met het doel voor ogen. Zo halen we duurzaam resultaat.
Ruimte en Ritme
Vervolgens blijven we de ruimte zoeken, houden we ritme. Steeds weer kijken, leren, bijsturen. Samen stappen zetten die blijven bijdragen aan het verlangen.
Dat maakt dat we duurzaam evolueren als eco-systeem en niet vast komen te zitten. Het herkennen van signalen, en er adequaat mee omgaan, is net zo belangrijk als de harde cijfers. Belangrijker soms. Onze aanpak lijkt soft, maar is oh zo scherp!
Rug recht
De meest cruciale stap om het verschil te maken is je rug recht houden. Dat bepaalt het begin, het eindpunt en alles ertussen.
Regelmatig word je op de proef op gesteld. “Dat is niet gebruikelijk in de sector” “Het systeem verandert toch niet.” “Wie ben ik om het anders te willen” “Maken we wel de goede keuzes?”
Tegen welke meetlat, barometer, hou je dan je beslissingen, zodat je blijft doen wat er toe doet?
“Als iets niet bijdraagt aan het doel, doe het dan niet. Niet de structuur of rolverdeling zijn belangrijk voor het resultaat. De besluiten die je neemt zijn allesbepalend.”
Dan voel je dat het tij keert. Dat je invloed hebt. Dat je samen de goede kant op beweegt. Dat nodigt uit tot meer openheid. Groei. Ontwikkeling. Samen werken, samen leven. Met elke keer die check, die reflectie: doen we nog steeds de goede dingen? Zodat we blijven bewegen, de goede kant op, met de verlangens van de mens mee.
En onze rol?
Niet de standaard adviseur of bestuurder
Op-richten
Het leukste deel voor mij is vaak lastig voor anderen, weet ik inmiddels. Hoe complexer de vraag of de omgeving, hoe onvoorspelbaarder de oplossing, hoe meer onzekerheid over de weg er naar toe. Mij geeft het energie om aan de slag te gaan. Zoals met King Arthur Groep. Van idee van een eenling naar een samenwerkend en -lerend ecosysteem.
Ont-wikkelen
Ont-wikkelen wat in-gewikkeld is geworden. Stokt de ontwikkeling in het samenwerkingsverband, de wijk of sector? Of is versnelling nodig? Samen vinden we de belemmeringen en zetten de interventies in waardoor het weer gaat stromen.
Mee-besturen
Omdat ik graag verantwoordelijkheid neem en betrokken blijf bij de praktijk. Mijn bestuurlijke ervaring en netwerk zet ik in voor anderen. En blijf ook zelf leren van de samenwerking met andere bestuurders.
Er is veel mogelijk, maar één beperking
Dat is dat we alleen werken met bevlogen leiders en betrokken bestuurders. Mensen die zich afvragen ‘hoe kon het zo lopen’ en die het nu anders willen. Spreekt dat aan?
Of bel gewoon met Jarcine: 06 – 484 22 186 / maak een afspraak om te sparren